коронавирус симптоми лечение

СЗО със съвети за опазване на психичното здраве от епидемията

Световната здравна организация призна, че коронавирусът причинява стрес у населението по света и публикува съвети за опазване на  психичното здраве, които включват конкретни указания за здравни работници, грижи за деца или възрастни възрастни и хора в изолация.

Насоките са разработени от отдела за психично здраве на СЗО. СЗО съветва хората да не обвързват коронавируса към никакъв етнос или националност.

СЗО пандемия коронавирус

„Бъдете съпричастни към онези, които са се засегнати. Хората със заболяването не са направили нищо лошо“, казват от ръководството.

Според СЗО не трябва да се отнасяме към заболелите с термини като „случаи на COVID-19“ или „жертви“. Вместо това препоръчват да се използват определения като „хора, които имат COVID-19“ или „хора, които се лекуват от COVID-19.“

От отдела за психично здраве съветват хората да избягват да новини, които ги карат да се чувстват разтревожени и да се съсредоточат само върху фактите, а не да се поддават на слухове.

За здравните работници СЗО препоръчва да се справят със стреса, свързан с работата, чрез положителни методи като физическа активност и оставане на връзка с приятели и семейство. Ръководството обаче съобщава, че някои здравни работници могат да изпитат натрапчиво избягване на своите близки или общност поради стигма или страх. При такъв сценарий организацията съветва работниците да поддържат контакт с приятели и семейството чрез дигиталните технологии и да разчитат на колегите си.

коронавирус

В грижата за децата СЗО съветва, че по време на стрес и криза децата са по-склонни да търсят привързаност и контакт с родителите си. Отдела за психично здраве съветва да говорите на децата за вируса по подходящ за възрастта начин и да ги държите близо до семейството. Препоръчва се да се позволи на децата да изразяват емоции чрез творчески дейности като игра и рисуване. Семействата трябва да се придържат към ежедневните си процедури и навици, доколкото е възможно, особено когато са в изолация.

По отношение на по-възрастните близки, СЗО обобщава, че те могат да станат по-тревожни, ядосани и развълнувани заради епидемията, особено ако са в изолация или страдат от деменция. Ръководството за психично здраве на организацията съветва близките да обяснят причините и да говорят с тях по ясен, уважителен и търпелив начин. Тези, които се грижат за възрастните хора могат да предоставят информация чрез писане или снимки, които съдържат указания за предпазване от вируса като миене на ръце например.

прилжожения, Фейсбук, Инстаграм

За тези, които са под карантина, СЗО съветва да се поддържат контакти с останалия свят по имейл, социални медии, видеоконферентни разговори и телефон. СЗО препоръчва да се придържаме към домашното ежедневие и то да включва и здравословни, релаксиращи дейности.

https://www.who.int/

- реклама -