СЗО, призив, училищата, мерки, коронавирус

СЗО с призив: Не затваряйте училищата в Европа

Регионалният офис на Световната здравна организация за Европа призовава властите на континента да не затварят училищата, когато предприемат превантивни и ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

Според прессъобщение, публикувано днес, в Европа четири последователни седмици се наблюдава засилено предаване на коронавирусна инфекция (57% от всички нови случаи в световен мащаб през третата седмица на октомври).

В този контекст 45 държави и територии препоръчват училищата да останат отворени за присъствено обучение, докато седем страни са избрали пълно или частично затваряне на училища, а две държави препоръчват дистанционно обучение.

Според Световната здравна организация прекъсването на образованието на децата трябва да бъде крайна мярка.

„Широко разпространеното затваряне на училища през миналата година, което прекъсна обучението на милиони деца и тийнейджъри, нанесе повече вреди, отколкото ползи, особено за психическото и социалното благополучие на децата. Не можем да повтаряме същите грешки“, коментира Ханс Клюге, ръководител на регионалния офис на здравната организация за Европа.

Вместо затваряне на училища Световната здравна организация препоръчва широк набор от мерки като физическа дистанция, често миене на ръцете, носене на маски, вентилация в класните стаи и увеличен достъп до тестове, особено в местата с висока степен на разпространение.

„За да се намали въздействието на COVID-19 през следващите месеци, е жизненоважно решенията на правителствата и на обществеността да се основават на данни и доказателства, с разбирането за това, че епидемичната ситуация може да се промени и че нашето поведение трябва да се промени заедно с нея. Науката трябва да има предимство пред политиката, дългосрочните интереси на децата трябва да останат приоритет, особено сега, когато предаването на инфекциите се увеличава в редица страни. Разполагаме с по-ефективни инструменти за справяне с този проблем от затварянето на училища“, допълва Клюге.

До момента в европейския регион на Световната здравна организация са регистрирани 76 милиона случая на COVID-19 и 1,4 милиона смъртни случая след заразяване с новия коронавирус.

Източник: БНТ

- реклама -