пандемия
сн. БГНЕС

СЗО с поредно предупреждение, че пандемията се ускорява

Около 400 000 нови случая на COVID-19 са регистрирани през изминалия уикенд, а новата коронавирусна пандемия не показва признаци на отслабване, предупреждава Световната здравна организация.

„Епидемията се ускорява. Не сме достигнали пика на пандемията“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

Здравната организация съобщи също така, че е признала „новите доказателства“ за предаването на коронавируса по въздушен път.

Вчера международна група от 239 учени призова властите, включително Световната здравна организация, да признаят, че коронавирусът може да се разпространи във въздуха на разстояния далеч над два метра и да преразгледат съответно указанията си за превенция.

В коментар, появил се в списание Clinical Infective Diseases, експертите написаха, че проучванията показват „извън всякакво съмнение“, че вирусите могат да пътуват десетки метра във въздуха, а анализите на някои събития показали, че същото важи и за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Техните препоръки включват по-голяма вентилация за закрити помещения; въвеждането на високоефективни въздушни филтри и ултравиолетови лампи; и да се избегне пренаселеността в сградите и в обществения транспорт.

По-рано днес АФП съобщи, че повече от 200 000 души са починали от новия коронавирус в Европа.

- реклама -