СЗО решава за най-висока степен на тревога заради маймунската едра шарка

Експерти по маймунска едра шарка обсъждаха днес дали Световната здравна организация трябва да класифицира епидемията като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб – най-високата степен на тревога, която може да обяви.

Провежда се второ заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, за да се разгледа влошаващата се ситуация, при която по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са регистрирани близо 15 400 случая от 71 държави.

От началото на май се съобщава за рязко увеличаване на случаите на заразяване с маймунска едра шарка извън страните от Западна и Централна Африка, където заболяването отдавна е ендемично.

На 23 юни СЗО свика извънреден експертен комитет, който да реши дали маймунската едра шарка представлява така наречената „извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение“ (PHEIC) – най-високото ниво на тревога на здравната агенция на ООН.

Но мнозинството посъветва генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус да не предприема тази стъпка, тъй като ситуацията не е достигнала необходимия за това праг.

Второто заседание беше свикано, след като миналата седмица броят на случаите нарасна и се разпространи в още шест държави.

От СЗО потвърдиха, че срещата, която се провежда при закрити врата, продължава.

Ако комитетът уведоми Тедрос, че епидемията представлява PHEIC, той ще предложи временни препоръки за това как по-добре да се предотврати и намали разпространението на болестта и да се управлява глобалната реакция в областта на общественото здраве.

Няма, обаче, график за това кога резултатът ще бъде оповестен публично.

Комитетът разглежда последните тенденции и данни, доколко ефективни са контрамерките и отправя препоръки за това какво трябва да направят държавите и общностите, за да се справят с епидемията.

Независимо от решението на комитета за PHEIC, „СЗО ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепи страните да спрат предаването на инфекцията и да спасят човешки животи“,

заяви Тедрос на пресконференцията.

Той заяви, че СЗО валидира, набавя и изпраща тестове в множество държави, но каза, че един от най-мощните инструменти в борбата с маймунската едра шарка е информацията, съобразена със засегнатите общности.

- реклама -