схема, отрицателни тестове, Русе

СЗО прогнозира по-тежка година на COVID-19 от миналата

 Втората година от коронавирусната пандемия се очаква да бъде по-тежка от първата. Това мнение беше изразено по време на реч на живо на Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация.

„Навлизаме във втората година на пандемията. Тя може да се окаже дори по-тежка, предвид динамиката на разпространението на коронавируса и някои от проблемите, на които сме свидетели“, каза той.

Представителят на СЗО подчерта, че данните, получени от организацията през последните две седмици, показват, че заболеваемостта „отново е достигнала пик“.

Райън каза, че Северното полукълбо, особено Европа и Северна Америка, преживяват „перфектна буря“. Факторите, които са довели до увеличаване на разпространението на инфекцията, са били замръзване, скупчване на хора във вътрешни помещения, както и циркулиране на нови щамове на коронавируса.

Според СЗО броят на коронавирусните инфекции в световен мащаб е надхвърлил 90 милиона, а почти 2 милиона души са починали. През изминалия ден са идентифицирани 546 016 нови случая на COVID-19 и 9 884 смъртни случая в света.

- реклама -