алкохол, вино, умствени способности, изследване

СЗО препоръчва удвояване на данъците върху алкохола в Европа

Световната здравна организация /СЗО/ препоръча удвояване на данъците върху алкохола в Европа. Това ще бъде средство за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, съобщи АФП.

СЗО заяви, че моделните му прогнози показват, че „приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в Европейския регион на СЗО чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки“.

Това представлява около 6% от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързан с алкохола в европейския регион на СЗО. Регионалният офис изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година „са причинени от алкохол“.

Увеличаването на данъците върху алкохолните напитки е „една от най-добрите мерки“ за предотвратяване на рака с „потенциално голямо въздействие“, заяви европейският офис на СЗО, като добави, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

В публикацията се казва, че удвояването на данъците ще помогне по-специално за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700). Според СЗО 4,8 милиона нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.

Източник: БГНЕС

- реклама -