СЗО предупреди Украйна да унищожи всичките си патогени в лабораториите

Световната здравна организация посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната,

за да се предотврати „всяко потенциално тяхно разпространение и поява на болести у населението, предаде Ройтерс.

Експерти по биосигурност казват, че движението на руските войски в Украйна и бомбардировките на украински градове са увеличили риска от изтичане на заразни патогени, ако някои от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Както и много други държави, Украйна има държавни лаборатории, които изследват как да се намалят заплахите от опасни болести, засягащи както животни, така и хора, включително и Covid-19.

Украинските лаборатории получаваха подкрепа от САЩ, Европейския съюз и СЗО. Те са в центъра на нарастваща информационна война откакто Русия започна нашествието си в Украйна преди две седмици.
Вчера говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че в биолабораториите в Украйна са били правени опити с коронавирус при прилепите.

„Особен интерес предизвиква детайлната информация за реализация на проекта на САЩ на територията на Украйна за изучаване на преноса на патогени от диви птици, мигриращи между Украйна и Русия, както и в съседни страни“,

каза представителят на руското военно министерство.

Той твърди, че е бил изучаван и преносът от птиците на африканска чума по свинете и сибирска язва с цел „да бъде създаден механизъм за скрито разпространение на смъртоносни патогени“, добави той.

- реклама -