СЗО, коронавирус, ваксина, лек, заболяване

СЗО: Празниците могат много бързо да се превърнат в траур

Световната здравна организация (СЗО) призова бдителността да се удвои по време на празниците, след като седмичният брой на починалите нарасна с 60 на сто през последните шест седмици, предаде Франс прес.

„Празничният сезон е момент на радост и разпускане, но не трябва да намаляваме бдителността си. Празненството може много бързо да се превърне в траур, ако не вземаме достатъчни предпазни мерки“, заяви на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Хората, живеещи в регион, където вирусът се разпространява, трябва да обмислят внимателно плановете си за празниците в края на годината, за да гарантират сигурността на всички, подчерта той. „Това може да стане най-хубавият подарък, който можете да направите, дарът на здравето, живота, любовта и надеждата“, добави генералният секретар на СЗО. Той изрази притеснения, че през последните шест седмици броят на починалите средно седмично е нараснал с 60 на сто.
Повечето случаи на заразяване, както повечето починали, са в Европа и Америка, съобщи Гебрейесус.

Мария ван Керхов, отговаряща за борбата с пандемията, също подчерта регионалните различия. За последните шест седмици броят на смъртните случаи е нараснал с близо 100 процента в Европа, с 54 на сто на американския континент и с 50 на сто в Африка, с 15 на сто в западната част на Тихия океан, 10 на сто в Източното Средиземноморие и 7,5 на сто в Югоизточна Азия.

Въпреки началото на ваксинацията в някои страни, вирусът все още се разпространява и по-голямата част от населението може да бъде заразена, подчерта тя.

Майкъл Райън, отговарящ за извънредните ситуации в СЗО, призова страните да извършват повече проследяване на заразата.

За да избегне опасността богатите страни да закупят всички дози от ваксините, които ще бъдат достъпни в ограничени количества през първите месеци, СЗО създаде механизъм, който трябва да позволи справедливото им разпределение. Този механизъм вече е закупил близо един милиард дози от три потенциални ваксини, съобщи Гебрейесус

- реклама -