СЗО, призив, училищата, мерки, коронавирус

СЗО повиши риска от разпространението и въздействието на коронавируса до „много висок“

Световната здравна организация (СЗО) повиши оценката си за риска от разпространението и въздействието на коронавируса в глобален мащаб до „много висока“. До момента тя беше „висока“.

Генералният директор на организацията Тедрос Адхан Гебрейесус изрази безпокойство заради ръста на броя на инфектираните, както и заради растящият брой държави, които регистрират заболели.

Въпреки това, няма доказателства вирусът да се разпространява свободно, което дава време за разработване на модели за неговото спиране. Проследяването на начините на заразяване предоставя възможност за прекъсване на веригата и спиране на епидемията.

Гебрейесус съобщи, че в момента се разработват повече от 20 ваксини в света, като първите резултати се очакват до няколко седмици.

„Повече от 20 ваксини са в процес на разработка, а няколко терапевтични средства преминават клинични изпитания“, съобщи той.

В днешния си доклад СЗО обаче заяви, че голяма част от световната общност все още не е готова да приложи строгите мерки, които се предприемат в Китай за ограничаване на бързо развиващата се вирусна зараза.

„Това са единствените мерки, за които в момента е доказано, че прекъсват или свеждат до минимум преносните вериги на зараза при хората“, се посочва в доклада.

„Основното в тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане от населението на тези мерки“, подчерта шефът на СЗО.

 

- реклама -