Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

СЗО отчита спад на новите инфекции с коронавирус

Броят на новите случаи на коронавирус по света на седмична база е намалял с 16 процента.

Починалите са с 13 процента по-малко спрямо предходната седмица, информира БТА, позовавайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани в сряда.

Към 28 август в световен мащаб са регистрирани над 598 милиона инфекции и над 6,4 милиона смъртни случая.

Починалите през последната седмица след заразяване с коронавируса са 13 500.

СЗО отчита спад на новорегистрираните случаи на седмична база във всички шест региона: в Източносредиземноморския регион с  37 процента, в Европа с 20 процента, в Югоизточноазиатския регион с 16 процента, в Западнотихоокеанския регион с 15 процента, в Африка с 13 процента и в Америките с 13%.

Броят на новите смъртни случаи на седмична  база е намалял в четири от шестте региона:

в Африка с 64 процента, в Източносредиземноморския регион с 35 процента, в Европа с 30 процента и в Америките с 9 процента.

В региона на Югоизточна Азия и в Западнотихоокеанския регион се отчита ръст съответно с 15 и с 3 процента.

На национално ниво най-голям брой нови случаи през последната седмица са регистрирани в Япония – 1 258 772, което все пак представлява спад от 15 процента спрямо предходната седмица. Новите случаи в Южна Корея са 743 487 (16 процента по-малко).

В САЩ новите инфекции са  576 437 (10 процента по-малко), в Русия този брой е 288 580 (23 процента повече), а в и Германия новозаразените са 206 860 (22 процента по-малко).

Най-много смъртни случаи са регистрирани в САЩ – 2818, (6 процента по-малко спрямо предходната седмица), Япония  – 1990 (2 процента повече), Бразилия – 1039 (6 процента по- малко, Италия – 647 (4 процента по-малко) и Южна Корея – 525 (25 процента повече).

ЕВРОПА

Европа се подготвя да проведе ваксинационна кампания в навечерието на очакваното увеличение на инфекциите тази зима, предаде Франс прес.

Новите двувалентни ваксини са насочени както срещу варианта Омикрон BA.1, така и срещу първоначалния вариант на коронавируса.

Вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да бъде разрешено прилагането на въпросните ваксини при хора на възраст над 12 години, които са преминали през първична ваксинация.

Окончателното разрешение зависи от одобрението на Европейската комисия, като се очаква то да бъде дадено скоро.

Също вчера германският здравен министър Карл Лаутербах заяви, че страната му може да започне да прилага адаптираните двувалентни ваксини още от следващата седмица, предаде Ройтерс.

СЕВЕРНА АМЕРИКА

В сряда американската Агенция за контрол на храните и лекарствата разреши актуализираните версии на бустерните ваксини на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“, които са насочени срещу силно заразния подвариант на Омикрон BA.5, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Агенцията разреши модифицираната ваксина на „Пфайзер“ за хора на възраст 12 и повече години, а прилагането на препарата на „Модерна“ бе разрешено за хора над 18-годишна възраст.

Според здравните власти, макар че учените все още проучват въпроса докъде се простира защитата от новите ваксини, поставянето на бустерни дози през следващите седмици би могло да подготви по-добре подрастващите и възрастните за ситуация, в която инфекциите отново започнат нарастват.

Идеята тук е не само да се увеличи броя на антителата, а се надяваме да постигнем по-дълготрайна защита, която ще се запази през зимата, заяви на брифинг в сряда главният регулатор на ваксините д-р Питър Маркс.

Очаква се издаването на окончателно разрешение от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

АЗИЯ

В сряда властите в Шанхай съобщиха, че не са регистрирани нови безсимптомни случаи на вътрешно предаване на коронавирус, предаде Ройтерс.

Ден по-рано бе регистрирана една инфекция. Не бяха отчетени и нови симптомни случаи.

Вчера обаче китайските власти наложиха локдаун в югозападния град Чънду, в който живеят 21 милиона души, след увеличаване на броя на заразените с COVID-19.

На местните жители бе наредено да останат по домовете си, а 70 процента от полетите от и до мегаполиса са били анулирани.

Чънду е основен транспортен възел в провинция Съчуан, Градът е и важен административен и икономически център.

Същевременно премиерът на Япония Фумио Кишида заяви, че от 7 септември страната му ще повиши дневния си лимит за пристигащи до 50 000 души, като досегашното ограничение бе до 20 000.

Тъй като Япония изостава в сравнение с другите големи икономики при отварянето си за чуждестранни туристи, вече няма да бъде нужно те да обикалят с екскурзовод, каза Кишида на пресконференция.

Видяхме, че международният обмен набира сила в различни части на света. От 7 септември повишаваме дневния лимит за новопристигащи до 50 000, за да се впишем в тенденцията и да сме сигурни, че ще се усетят ползите от слабата йена, допълни японският премиер.

АВСТРАЛИЯ

Австралийските власти съкратиха периода на изолация на хора, инфектирани с коронавирус, при които заболяването протича безсимптомно, от седем на пет дни.

Седемдневната задължителна карантина обаче ще остане в сила за работещите при високорискови условия.

В сряда премиерът Антъни Албанезе обяви, че лидерите на щатите и териториите са се съгласили с промяната въз основа на актуална информация, предоставена от изпълняващия длъжността главен здравен инспектор професор Майкъл Кид.

Албанезе нарече подхода „пропорционален“ на променящите се условия.

- реклама -