щамът омикрон

СЗО: Омикрон вече е в най-малко 23 страни (Трябва ли нова ваксина?)

Досега най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама на коронавируса Омикрон, открит първоначално в Южна Африка. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева в сряда.

Омикрон

„Най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама Омикрон и този брой несъмнено ще нарасне”, каза той.

Междувременно от Световната здравна организация обявиха, че не разполагат с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама „Омикрон“. Такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант. За него се твърди, че е в пъти по-заразен от „Делта“.

Наблюдение

Още преди да са изминали необходимите минимум две седмици за наблюдение и проби дали щамът ще се повлияе от известните до този момент ваксини, СЗО предупреди за повишен риск и опасност да се разпространи по целия свят, като призова отново за ваксинация.

С днешна дата обаче новините от световния форум в Женева, организиран от СЗО, са по-скоро към успокоение, че ваксините ще спрат и „Омикрон“.

Нови

СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.

На този фон председателят на Еврокомисията вече заговори за задължителност на ваксините срещу коронавирус.

- реклама -