СЗО пандемия коронавирус

СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб

СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

„Разпространението на новия коронавирус има характер на пандемия“, зави в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

„В близките дни и седмици очакваме, че количеството на смъртните случаи и количеството на засегнатите страни ще се увеличи. COVID 19 може да бъде характеризирана като пандемия“, каза той.
„СЗО оценява заразата непрекъснато и сме дълбоко загрижени както заради притеснителните нива на разпространение и сериозността, а и от стряскащите нива на бездействие,“ каза генералният директор на организацията Гебрейесус.

СЗО, досега хвалила мерките на отделни държави като Китай, Италия и Турция, досега се въздържаше дълго от оценката, но не изключваше пандемията да е въпрос на дни. Предишна оценка на организацията бе, че рискът остава „много висок“.

Всички сме заедно в това и трябва спокойно да направим правилното нещо,“ каза Гебрейесус. Този коронавирус вече създаде криза, която засяга „всички сектори“ и затова е проблем на цялото човечество, което само с общи действия може да „обърне посоката“.

По думите на шефа на СЗО „някои държави“ не правят достатъчно, а броят на докладваните случаи и засегнатите държави „не обхваща цялата картина“.

По дефиниция пандемия е необичайно силна епидемия, характеризираща се с разпространение на инфекциозно заболяване на територията на цялата страна, съседни държави или по целия свят.
На 11 март броят на заразените в света достигна 118 000 души в 114 страни. По данни на СЗО починали са 4291 от заболелите.
- реклама -