Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

СЗО: Новият щам на COVID-19 – най-заразният досега

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ в САЩ, може да предизвика нова вълна, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация.

„Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти“, заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител за COVID-19 към СЗО.

Все пак Здравните власти не са сигурни дали това ще доведе до повече хоспитализации или смъртни случаи.

Щамът е открит в 29 държави, но той може да циркулира в много повече, каза Ван Керхов.

В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в Twitter координаторът на Белия дом за реакция при COVID криза Ашиш Джа.

Но СЗО все още обявява официално дали XBB.1.5 е по-опасен от другите циркулиращи подварианти.

Ван Керхов заяви, че увеличаването броя на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Джа предупреди, че имунитетът на американците срещу XBB.1.5 „вероятно не е голям“, ако предишната инфекция е била преди юли или ако не са получили двувалентната ваксина, която стана достъпна през септември. Той посъветва хората да си направят бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават големи събирания или да се срещат с възрастни и имунокомпрометирани хора, както и да носят висококачествена маска в претъпкани закрити помещения.

СЗО работи по анализ на тежестта на новия щам, който ще публикува през следващите дни, каза Ван Керхов.

- реклама -