СЗО, бустерни дози, пандемия, коронавирус
сн. БГНЕС

СЗО: Непрекъснатото прилагане на бустерни дози може да удължи пандемията

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди днес, че няма място за илюзии, че ще бъде достатъчно да се прилагат бустерни дози, за да се излезе от пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

„Нито една страна няма да може да се измъкне от пандемията с много подсилващи дози ваксини и те не са повод за празнуване, както се очакваше“, каза на пресконференция в Женева, няколко дни преди Коледа, генералният директор на СЗО.

„Безразсъдното прилагане на програми за бустерни дози вероятно ще удължи пандемията, вместо да я прекрати, пренасочвайки наличните дози към страни, които вече имат високи нива на ваксинация, като по този начин се дадат на вируса повече възможности за разпространение и мутация“, посочи д-р Тедрос.

„Важно е да помним, че по-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са на хора, които не са ваксинирани, а не на такива, които не са получили бустерна доза“, подчерта генералният директор на СЗО и добави: „И трябва да кажем много ясно, че ваксините остават ефективно средство срещу варианти на коронавируса като Делта, а също и Омикрон“.

- реклама -