ваксинация

СЗО: Не въвеждайте задължителната ваксинация като условие за пътуване в чужбина

Световната здравна организация препоръча да не се изисква документ за ваксина срещу коронавирус като условие за международни пътувания. Аргументът е, че има „критични неизвестни“ относно ефективността на ваксините при намаляване на заразата, както и ограничената наличност, съобщи „Гардиън“.

„Понастоящем не въвеждайте изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие за влизане, тъй като все още има критични неизвестни по отношение на ефикасността на ваксинацията за намаляване на заразяването и ограничената наличност на ваксини“, смята комисията по извънредни ситуации на СЗО.

Доказателството за ваксинация не трябва да освобождава пътуващите от спазването на обявените мерки при международни пътувания, насочени към намаляване на риска от заразяване.

В списъка с препоръки 19-членният екип от независими експерти на СЗО призовава страните да наблюдават за мутации на вируса като тези, идентифицирани във Великобритания и Южна Африка, за да оценят ефекта на ваксините върху тях.

Те призовават за насърчаване на трансфера на технологии в страни с ниски и средни доходи с потенциален капацитет за ускоряване на глобалното производство на ваксини срещу COVID-19.

Необходими са и допълнителни изследвания относно „критичните неизвестни“ за ефективността на ваксинацията срещу коронавирус при заразяване, продължителността на имунитета срещу заболяването и асимптомното протичане на болестта, както и продължителността на имунитета след инфекция или ваксинация и защитата след еднократна доза, смятат експертите на СЗО.

- реклама -