СЗО, пандемия, антибиотична резистентност

СЗО: Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена „Антибиотична резистентност“

Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена „Антибиотична резистентност“.

Това предупреди д-р Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България, на старта на Световна седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19.

Социологическо проучване в няколко европейски държави показа, че от 6 до 46 процента от анкетираните са приемали антибиотик в седмицата преди проучването.

Данни от реалната практика пък показват, че само при 8% от пациентите с COVID се наслагва бактериална или гъбична инфекция, която изисква антибиотично лечение, а то е провеждано при около 72 процента. Това ще задълбочи проблема с резистентността, каза д-р Сила. Той подчерта, че е важно да спазваме принципа „Едно здраве за всички“ – отговорност при прилагането на антибиотици както в хуманната, така и във ветеринарната медицина.

За България проблемът е масовата употреба на евтини антибиотици и самолечението.

Това подчерта от своя страна доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

Най-важно е хората да запомнят, че когато например им изпишат антибиотик за 7 дни, а те се почувстват по-добре на четвъртия ден и го спрат, или когато изхвърлят в боклука останалото, или го дадат на някой друг, за да не се купува друг, а този да се хвърля, те работят за антибиотична резистентност, допълни той.

Увеличихме с 50 % количествата на противогрипните ваксини, ще продължим да ги увеличаваме и следващите години, за да достигнем близо до средноевропейско ниво, каза Кунчев.

„В момента няма ваксини, но както в момента няма, така преди 2-3 години унищожавахме ваксини всяка година. Планирането е сложна работа. Когато са правени заявките, COVID в Европа изобщо нямаше – това е януари-февруари. Идеята ни с годините е да не остане човек над 65 години, който да няма достъп до такава ваксина постепенно с годините. Установихме, че при 10-15 % от общопрактикуващите лекари има останали количества. Искаме да направим организация да ги вземем и да ги дадем на други, за да не стане така, че хем да има търсене, хем да останат неизползвани ваксини“, обясни той.

Проф. Асена Сербезова председател на Българския фармацевтичен съюз, препоръча да се спазва продължителността на антибиотичния курс, която лекарят е дал, да се следят и докладват евентуални странични реакции, да се обръщаме към фармацевта за разяснения, свързани с лекарствата.

- реклама -