A woman wears a mask and gloves waiting for a Manhattan bound R Train at the 77th Street Station in Brooklyn on March 12, 2020. The COVID-19 pandemic has gripped New York City, with many residents taking precautions. Photo: Paul Frangipane/Brooklyn Eagle

СЗО нащрек заради два нови варианта на COVID-19

СЗО нащрек заради два нови варианта на COVID-19. Световната здравна организация обяви, че в момента наблюдава няколко десетки предполагаеми случаи на два нови подварианта на силно заразния вариант на коронавируса Омикрон. Целта е да се прецени дали те представляват опасност или не.

Организацията е взела това решение

поради „допълнителни мутации, които трябва да бъдат проучени, за да се разбере въздействието им върху потенциала за избягване на създадения имунитет“.

Новите варианти, добавени към списък за наблюдение на СЗО, са BA.4 и BA.5 – сестрински варианти на оригиналния BA.1 на Омикрон.

По данни на СЗО само няколко

десетки случая на BA.4 и BA.5 са докладвани в глобалната научна база данни GISAID, като всички случаи на BA.5 са регистрирани в Южна Африка и Ботсвана.

Новината идва на фона на

настоящия пик на COVID-19 в Китай. Властите в Китай съобщиха за 1576 нови потвърдени случая на коронавирус на 7 април. Това е скок в сравнение с 1323 ден по-рано, съобщи „Ройтерс“. От новите случаи 1540 са локално предавани, съобщи Националната здравна комисия,

в сравнение с 1284 ден по-рано.

Броят на новите асимптоматични случаи, които Китай брои отделно, възлиза на 22 648 в сравнение с 21 784 ден по-рано. Към 7 април континентален Китай е потвърдил 161 692 случая.

Kитайските власти във вторник разшириха локдауна в Шанхай, за да обхване всички 26 милиона жители на града, въпреки нарастващото недоволство заради строгите мерки, въпреки че последните резултати показват само 268 симптоматични

случая на COVID-19 за последния ден.

Шанхай се превръща в основен тест на китайската стратегия за нулева толерантност в борбата с коронавируса. Решението за разширяване на обхвата на локдауна, след като тестовете показаха, че асимптоматичните случаи на COVID-19 нараснаха до повече от 13 000 нови случая дневно. Симптоматичните случаи спаднаха в понеделник до 268, от 425 в неделя.

Китай изпрати повече от 10 000

здравни работници от цялата страна в Шанхай, включително 2 000 военномедицински служители, докато се бори да елиминира бързо разпространяващата се епидемия от COVID-19 в най-големия град в Китай.

Карантинната политика

на Шанхай беше критикувана заради разделяне на деца от родители и поставяне на асимптоматични случаи сред тези със симптоми, както и политиката, че децата с положителен тест трябва да бъдат изолирани.

Жителите на Шанхай

организираха онлайн петиция, призоваваща да бъде разрешено на асимптоматичните деца да се изолират у дома, като най-малко 1000 души се подписаха първия ден, но тя вече не е достъпна в приложението за съобщения WeChat.

- реклама -