коронавирус коронавирус, случаи, починали, заразени, излекувани коронавирус, нов щам, СЗО

СЗО: Мутацията на COVID-19 е открита в Англия още през септември

Мутация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през септември и вече се разпространява по целия свят, казва в интервю пред пред Би Би Си Мария ван Керхов от Световната здравна организация.

„Великобритания откри този вариант на коронавируса през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изучаваме, да наблюдаваме как се разпространяват и какво водят след себе си“, отбеляза тя и добави, че откритата в Обединеното кралство мутация на новия коронавирус е засечена също в Дания, Нидерландия и Австралия.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове. Вчера премиерът Борис Джонсън съобщи, че по предварителни данни новият щам може да е 70 % по-заразен.

Според Джонсън тъкмо този щам е причина за резкия ръст в заболеваемостта в страната след отмяната на националната карантина на 2 декември. Той бързо става доминиращ и в Лондон и В Югоизточна Англия на него сега се дължат около 60 на сто от новите случаи на заразяване. Това накара властите да наложат по-строги мерки за ограничаване на пандемията.

- реклама -