СЗО, коронавирус, ваксина, лек, заболяване

СЗО: Може никога да няма „сребърен куршум“ за COVID-19, само 10% от хората на Земята са срещали заразата

Може би никога няма да има „сребърен куршум“ за новия коронавирус, въпреки усилията за откриване на ефективни ваксини.

Това предупредиха днес от Световната здравна организация (СЗО).

СЗО призова правителствата и гражданите да се съсредоточат върху изпълняването на основни неща като тестване, проследяване на контакти, поддържане на социална дистанция и носене на маска, за да се потуши пандемията, която преустанови нормалния живот по целия свят и предизвика опустошителна икономическа криза.

„Всички се надяваме да имаме ефективни ваксини, които могат да помогнат да се предотврати заразяване на хора“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

„Въпреки това, в момента няма сребърен куршум – и може никога да няма.

„Засега спирането на огнищата се свежда до основите на общественото здраве и борбата с болестите“, каза той и призова тези основни положения да се спазват.

Само около 10% от хората са претърпели инфекция от новия коронавирус.

Това заяви на брифинг експертът от СЗО Мария Ван Керхове.

„Повечето изследвания показват, че по-малко от 10% от хората по света са имали коронавирус“, каза тя.

Избухването на болестта, причинено от новия коронавирус, беше регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай, разпространено бе в повечето страни и бе признато от СЗО като пандемия на 11 март.

Регистрираните случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб преминаха 18 милиона днес.

Поне 18 011 763 заразени с коронавируса са официално регистрирани по света до момента, а честотата на инфектираните продължава да се ускорява. Повече от половината от новите заразени са регистрирани в САЩ и в Латинска Америка и Карибския регион.

Съединените щати продължават да са най-засегнатата от заразата страна в света с 4 657 693 случаи, включително 154 793 смъртни случая, следвани от Бразилия – с 2 733 677 случая и 94 104 смъртни случая.

Третата най-засегната държава е Индия със 1750 723 заразени и 37 364 починали от началото на пандемията.

- реклама -