коронавирус, спад, случаи, новозаразени

СЗО: Между 80 000 и 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

Между 80 000 и 180 хиляди медици са изгубили битката с Covid-19 – данните са Световната здравна организация. Според нея, лекари и сестри трябва да се ваксинират с предимство. Във Великобритания над 50 хиляди са новозаразени за ден, за първи път от юли.

За периода януари 2020 – май 2021 година от ковид са починали между 80 хиляди и 180 хиляди души медицински персонал. В глобален мащаб има приблизително 135 милиона лекари, сестри, санитари. Според документа на СЗО, чийто заключения се основават на информация от 119 държави, двама от всеки петима медици са напълно ваксинирани, съобщава БНТ.

Има обаче огромни разлики по отношение на географските региони. В Африка например на всеки 10 лекари, имунизиран е един, в богатите държави те са 8 от 10.

„Ако на срещата на Г-20 в Италия най-богатите държави в света не успеят да се мобилизират и да организират незабавни доставки на ваксини за неваксинираните, епидемичното, икономическото и етичното пренебрегване на задълженията ще засрами всички ни.“, кза Гордън Браун, посланик на СЗО.

Рекорден брой новозаразени във Великобритания за първи път от юли – те са над 50 хиляди за денонощие. От началото на седмицата здравните власти искат връщане на част от ковид ограниченията. Според правителството обаче, ситуацията е под контрол. Властта прикани всички, за които третата, подсилваща доза е препоръчителна, да се възползват.

 

- реклама -