СЗО, коронавирус, опасност СЗО, ограничителни мерки, премахване

СЗО: Лидерите в Европа и Северна Америка са изправени пред критичен момент за действие

Регистрираният през последните дни скок на броя на заразените с новия коронавирус в някои страни в Европа и Северна Америка изправя лидерите им пред критичен момент за действие.

Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде Ройтерс.

„Това е нов критичен момент за действие, нов критичен момент лидерите да са на висотата на положението и нов критичен момент хората да се обединят с обща цел. Използвайте тази възможност, не е късно“, каза той на пресконференция на СЗО в Женева.

Гебрейесус участваше по видеоконферентна връзка от дома си, след като съобщи в Туитър, че е бил в контакт с човек, заразен с коронавируса. Генералният директор на СЗО е добре, работи дистанционно и засега няма да си прави тест за коронавирус.

Правителствата в Европа са изправени пред много тежка ситуация, защото гражданите им стават все по-раздразнени от подновените ограничения върху ежедневния им живот, призна и шефът на отдела на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

„Очевидно е, че хората са уморени и недоволни, и имат пълното право да са недоволни. Правителствата, особено в Европа, са изправени пред много тежко положение. Трябва да потиснем този вирус, да ограничим епидемията. Вариантите им на действие са ограничени“, каза Райън.

Нови мерки влязоха в сила в Женева

Съдържатели на ресторанти и магазини в Женева се подготвяха днес да ги затворят заради новите ограничителни мерки в швейцарския град и кантона, които са по-строги отколкото на други места в страната, предаде Ройтерс.

Болниците в Женева са препълнени и предстои транспортирането на пациенти в други по-слабо засегнати от епидемията кантони. Заради икономическите щети вследствие на мерките през пролетта федералното правителство възприе след това курс, различен от политиката на съседните Германия и Франция, за да избегне нови спирания на икономическата дейност.

Напоследък в кантон Женева с половин милион население има по над хиляда нови случая на коронавирус на денонощие, което е сред най-високите равнища на глава от населението в Европа. От тази вечер в кантона е забранено събирането на повече от 5 човека на едно място при някои изключения. Но за разлика от пролетта сега училищата остават отворени.

СЗО и още редица международни организации, включително европейската централа на ООН, са базирани в Женева, отбелязва Ройтерс.

- реклама -