Ханс Клуге, СЗО, коронавирус, разпространение, Европа

СЗО: Коронавирусът ще се разпространява все повече в Европа

Разпространението на коронавирусната инфекция се засилва в повечето страни от Европа и в близките седмици тенденцията ще се запази.

Това заяви в интервю за ТАСС директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге, предаде агенцията.

Тенденцията за близките четири седмици според нас е броят на заразените и на смъртните случаи за денонощие да нараства.

Това обаче може да се промени, ако ваксинирането се извършва по-бързо, ако хората използват по-широко предпазни маски, посочи представителят на СЗО, цитиран от БТА.

Третата пандемична вълна вече е дошла в Европа и се развива с различно темпо в различните страни от ЕС, призна Европейската комисия.

По думите на Клуге ваксинирането трябва да бъде ускорено, за да се справят медиците с пролетната вълна.

„Имаме забележителни данни от Израел. Те естествено са предварителни, но виждаме, че когато 60 на сто от населението са ваксинирани, всички показатели започват да се подобряват – по-малко стават заразените, настанените в болници и починалите. Това са много добри новини и виждаме същите предварителни данни, идващи от Великобритания. Посланието тук е, че ваксините работят и ваксините спасяват човешки животи“, каза той.

Директорът на бюрото не се наема обаче да предскаже кога ще приключи пандемията.

„Аз съм и оптимист, и реалист, не виждам песимистичен сценарий – каза Клуге. – Но ще отбележа, че няма и стопроцентово оптимистичен сценарий. Защото оптимистичен сценарий означава пандемията да свърши, а не знаем дали краят наближава или все още е далеч.“

По данни на европейското бюро на СЗО, всяка седмица коронавирусът убива над 20 000 души в региона – днес жертвите са повече, отколкото по същото време миналата година.

Най-сериозна е ситуацията в онези части от Европа, които успешно се справиха с КОВИД-19 през първата половина от 2020 г. В Централна Европа, на Балканите и в балтийските страни заболеваемостта, броят на хоспитализираните и смъртността сега са сред най-високите в света. А 48 от общо 53 страни и територии информират, че са открили там будещия тревога британски щам B.1.1.7, който постепенно започва да преобладава в Европа, добавя ТАСС.

- реклама -