Тедрос Аданом Гебрейесус СЗО хидроксихлорохин

СЗО: Китай не допуска експерти да разследват произхода на коронавируса

Китайските власти все още не са издали разрешение за пребиваването на международна научна група от експерти от Световната здравна организация (СЗО), която трябва да посети страната, за да установи обстоятелствата за произхода на коронавируса.

Това съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Той каза, че членовете на експертната група „през последните 24 часа са отпътували от страните си към Китай“ и че този въпрос преди това е бил обсъден с ръководството на страната.

„Днес научихме, че китайските служители все още не са издали необходимото разрешение за пристигането на групата“, каза ръководителят на СЗО, подчертавайки, че е „много разочарован от тази новина“.

Според него двама експерти от групата са научили новината, когато вече са тръгнали на път, докато други „не са заминали в последния момент“.

Гебрейесус каза, че е имал „контакт с висши китайски служители“, по време на който „е дал ясно да се разбере, че тази мисия е приоритет за СЗО“. Генералният директор е получил уверения, че Китай „провежда вътрешни процедури с оглед възможно най-бързото допускане (на групата експерти)“.

- реклама -