СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта

СЗО: Искате да отслабнете? Не използвайте заместители на захарта. Не използвайте заместители на захарта, ако се опитвате да отслабнете, съветва Световната здравна организация.

Глобалният орган посочва,

че употребата на подсладители „не предоставя никакви дългосрочни ползи за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца“. Изводът е базиран на изследване, за което са използвани серия от проучвания.

„Замяната на свободните захари

с подсладители не помага на хората да контролират теглото си в дългосрочен план“, според Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.

„Наистина се наблюдава леко

намаляване на телесното тегло в краткосрочен план, но то не е дълготрайно,“ допълва той. Насоките се отнасят за всички, с изключение на диабетиците, казва Бранка. Защо? Нито едно от проучванията не включва хора с диабет.

Изследването показва, че може да

има „потенциални нежелани ефекти“ от дългосрочната употреба на заместители на захарта, като леко повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

„Не коментираме безопасността

на консумацията на подсладителите, а посочваме, че приемът им няма да доведе до положителните ефекти върху здравето, които някои хора може би търсят“, посочва ученият.

Заместителите на захарта се

използват широко в опаковани храни и напитки, като понякога се добавят към храната и директно от потребителите.

СЗО издаде насоки за приема на захар през 2015 г., препоръчвайки на възрастните и децата да го намалят до по-малко от 10% от общия енергиен прием. След тази препоръка интересът към

алтернативите на захарта се засили.

„Тази нова насока се основава на задълбочена оценка и подчертава, че използването на изкуствени подсладители не е добра стратегия за постигане на загуба на тегло“, казва изследователят по хранене Иън Джонсън за CNN.

„Това обаче не трябва да се тълкува

като индикация, че приемът на захар няма отношение към контрола на теглото“, казва той.

Вместо това човек трябва да намали употребата на подсладени напитки и да се опита да използва „сурови или леко

преработени плодове

като източник на сладост“, добавя експертът.

Резултатите от изследването на СЗО могат да бъдат използвани от правителствени здравни организации, желаещи да направят промени в политиката в собствените си държави.

Най-новите изследвания

В проучването са включени общо 283 изследвания.

Резултатите от тях показват, че употребата на подсладители има „слабо“ въздействие върху намаляването на телесното тегло, но се установява леко увеличение на риска от диабет тип 2, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и смърт от сърдечни болести.

СЗО посочва, че препоръката на организацията е „условна“, тъй като установената връзка между подсладителите и заболяванията е усложнена от  моделите им на употреба и характеристиките на участниците.

От Международната асоциация на подсладителите отговарят, че „е лоша услуга да не се признават ползите за общественото здраве от заместителите на захарта и смятат заключенията на СЗО за основани на доказателства с ниска сигурност.“

Изкуствени и „естествени“ подсладители

Препоръката на СЗО се отнася както до синтетични, така и до естествени подсадители, като ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и други.

Неотдавнашно проучване, например, установява, че еритритолът е свързан със съсирването на кръвта и риска от инсулт, инфаркт и ранна смърт.

Намалете и захарта, и подсладителите

Точно както много хора са изключили солта от диетата си, така те могат да се научат да намалят зависимостта си от захарта и подсладителите, казва Бранка и посочва, че усилията в това отношение трябва да се насочат към децата от най-ранна възраст.

Дори и да сте истински „пристрастен към захарта“, можете да укротите желанието си за сладко, според диетолога Лиза Драйър. Ето как да го направите в няколко стъпки:

  • Тренирайте вкусовите си рецептори. 

Ако постепенно намалите захарта – включително изкуствените подсладители – и включите повече протеини и богати на фибри храни в диетата си, това може да ви помогне да спрете сладкишите.

  • Изберете храни без добавена захар и избягвайте всички подсладени напитки.

Можете да хапвате пълнозърнести зърнени култури или кисело мляко без подсладители. Изберете вода вместо подсладени напитки.

  • Пийте кафе и чай без или с по-малко захар. 

Всички тези латета и кафета могат да съдържат толкова захар, колкото една газирана напитка и дори повече.

  • Насладете се на плодове за десерт.

Опитайте печени с канела ябълки, горски плодове или праскови на скара вместо бисквити, торта, сладолед, сладкиши и други сладки изкушения.

  • Внимавайте за добавените захари. 

Те често присъстват в храни, които не мислите за „сладки“, като сосове, хляб, подправки и дресинги за салати.

  • Четете етикетите.

Количеството и вида захар трябва да бъдат посечени на етикетите на всички храни и напитки. Те могат да фигурират, като агаве, царевичен сироп, декстроза, фруктоза, плодов нектар, малтоза, меласа и други.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено