електронни цигари белодробни болести бактерии СЗО вреда пушене

СЗО: Електронните цигари са вредни и трябва да подлежат на регулация

Страните по света направиха пушенето по-трудно и по-скъпо, но все още има липса на политики за подпомагане на онези, които искат да се откажат от вредния навик.

Това се констатира в годишния доклад на Световната здравна организация, посветен на тютюнопушенето по света, публикуван вчера в Рио де Жанейро, предаде ДПА.

„Да се откажеш от пушенето е едно от най-хубавите неща, които човек може да направи за собственото си здраве“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус по повод представянето на доклада, предава БТА.

Близо 5 милиарда души или 65 процента от световното население живеят в страни, които въведоха най-малко една от препоръчаните от СЗО мерки против тютюнопушенето, обявени през 2007 г. Тогава СЗО въведе препоръки за статистики за потреблението на тютюн, за обособяването на свободни от тютюна зони, за предупреждения за рисковете за здравето от тютюнопушенето върху опаковките на тютюневите изделия, за забрана на рекламите, за данъци върху тютюневите изделия и за програми за отказ от пушенето. Но само 2,4 милиарда души по света живеят в страни, които активно помагат на хората да се откажат от пушенето, се казва в годишния доклад на организацията. Според нея лекарите трябва да дават съвети на пушачите по време на редовните здравни прегледи. Освен това СЗО насърчава страните да открият телефонни линии за подпомагане на онези, които искат да се откажат от пушенето, както и мобилни услуги, предоставящи персонализирана подкрепа и съвети.

Според данни на СЗО 8 милиона смъртни случаи по света годишно се дължат на пушенето. Вредният навик води годишно до 1,4 милиарда долара загуби от здравни разходи и пилеене на работни часове.

В годишния доклад на организацията се казва също, че електронните цигари са несъмнено вредни и трябва да бъдат обект на регулации.

В документа се посочва, че електронните цигари представляват също рискове за здравето, въпреки че излагат потребителите на по-малко токсични субстанции отколкото обикновените цигари. В документа се допълва, че няма достатъчно доказателства, че електроните цигари са ефикасни, за да се спре пушенето. СЗО изтъква и настоящата заплаха, идваща от дезинформацията на тютюневата индустрия относно електронните цигари.

- реклама -