СЗО: До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от земетресението в Турция и Сирия

До 23 милиона души може би са засегнати от мощното земетресение, което уби хиляди в Турция и Сирия. За това предупреди Световната здравна организация, цитирана от „Франс прес“.

Старшият служител по извънредни ситуации на СЗО Аделхайд Маршанг посочи, че около пет милиона души са от уязвими групи от населението.

Гражданска инфраструктура и потенциално здравна инфраструктура е повредена в засегнатия регион, предимно в Турция и Северозападна Сирия, отчете тя.

Според СЗО в Сирия има най-много незадоволени потребности след бедствието в непосредствена и средносрочна перспектива.

На този фон спасителите в Турция и Сирия се борят със смразяващ студ, вторични трусове и срутващи се сгради, докато търсят оцелели под руините след поредица от земетресения, при които загинаха над 5000 души.

Надпреварваме се с времето, заяви от своя страна шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, която посочи, че здравната агенция на ООН спешно изпраща помощ в района.

По данни на службите за извънредни ситуации няколко хиляди сгради са били изравнени със земята в няколко града в огромен пограничен регион между Турция и Сирия. Бедствието е поредното нещастие в региона, който вече е засегнат от война, бунтове, бежански кризи и скорошна епидемия от холера.

Ситуацията е особено тежка в Северна Сирия, която вече е унищожена от продължаваща с години война.

„Движението на помощи през границата към Северозападна Сирия вероятно ще бъде или вече е прекъснато поради щетите, причинени от земетресението. Това само по себе си вече би било огромна криза“, предупреди Маршанг.

Ръководителят на СЗО обеща, че организацията ще „работи в тясно сътрудничество с всички партньори, за да подкрепи властите в двете страни в предстоящите критични часове и дни, както и през следващите месеци и години, докато двете страни се възстановяват“.

- реклама -