СЗО, коронавирус, опасност СЗО, ограничителни мерки, премахване

СЗО – дати, факти, хронология, Швеция и други въпроси

За първи път от СЗО споменават за вируса на 4 януари.

Тогава в социалните мрежи се съобщава за бум на случаи на пневмония в Китай. Ден по-късно се допълва, че няма доказателства за предаване на болестта от човек на човек

Десет дни по-късно – на 14 януари, екип на СЗО обявява, че вероятно заразата се предава от човек на човек. Екип на оргазнизацията посещава Ухан на 20-21 януари. Вече се говори за епидемия в Ухан и се издават първите препоръки да не се пътува в границите на страната.

сн. БГНЕС

В началото на последното десетдневие на януари, експертите така и не успяват да постигнат консенсус по въпроса дали новият коронавирус представлява извънредна здравна ситуация от международно значение.

Единствената препоръка е във връзка с китайската Нова година и пътуванията от и до Китай.

Към този момент СЗО остават категорични – няма нужда да се спира международният трафик.

Едва на 30 януари Световната здравна организация обявява коронавируса за опасност от международно значение. Въпреки това, решението на някои държави да затворят границите си, е критикувано от здравната организация.

На 11 февруари вирусът официално получава името COVID-19, а болестта, която причинява – коронавирус инфекция.

Точно месец по-късно – на 11 март, ръководителят на СЗО – доктор Тедрос обявява, че вирусът се е разпространил до степен, до която е неизбежно да не се обяви пандемия. Тогава заразените бяха 118 хиляди, а жертвите – малко над 4200.

Какво означава пандемия – Пандемията е проява на инфекциозно заболяване, което се разпространява сред населението на определен обширен географски регион, континент или по целия свят, като се заразяват много хора. Практически пандемията е вид всеобхватна епидемия,, характеризираща се с появата на нов вирус или инфекциозен носител, срещу който човешката популация няма имунитет. .

На 22 март СЗО съобщи, че ограниченията в придвижването и социалните контакти не са достатъчни. По думите на водещият експерт на Световната здравна организация (СЗО) по извънредните ситуации Майк Райън, опасността е, ако сега не бъдат наложени строги мерки за опазване на общественото здраве, когато ограниченията върху придвижването и социалните контакти бъдат вдигнати, болестта отново да набере сила.

сн. БГНЕС

Голяма част от Европа и САЩ последваха примера на Китай и други азиатски страни и въведоха драконовски ограничения в борбата с разпространението на Ковид-19.

На повечето служители бе препоръчано да работят от вкъщи, а училища, барове и ресторанти бяха затворени.

Според Райън примера на Китай, Сингапур и Южна Корея, които съчетаха ограниченията със строги мерки за подлагане на тест за коронавирус на всеки предполагаем преносител, са модел, който Европа би могла да следва.

На 7 април Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция прeдупрeди cтрaнитe дa нe зaпoчнaт дa oблeкчaвaт „прeкaлeнo рaнo“ прeдприeтитe oт тях зaщитни мeрки и кaрaнтини, цeлящи oгрaничaвaнe нa кoрoнaвируcнaтa зaрaзa.

„Eдно oт нaй-вaжнитe нeщa e дa нe ce рaзхлaбвaт мeркитe твърдe рaнo, зa дa нe ce cтигнe oтнoвo дo cъщaтa кризa“, зaяви гoвoритeлят нa CЗO Криcтиaн Линдмaйeр, цитирaн oт Рoйтeрc. Не е време Европа да облекчава мерките в борбата с Ковид-19.

Вчера, пак от СЗО обявиха, че „Швеция може да е бъдещият модел за нормален живот с коронавирус“.

Това заяви водещият специалист на СЗО д-р Майк Райън по време на брифинг на организацията, цитиран от Ройтерс.

В страната останаха отворени повечето бизнеси и училища. Ресторантите и баровете също.. Правителството се доверяваше напълно на собственото си общество самО да наложи социално дистанциране.
Шведите ходят и на фризьор, а пред CNN една жена сподели, докато си прави прическа, че се е примирила с факта, че най-вероятно ще хване COVID-19.
Според СЗО това бил начинът „да се достигне до нова нормалност“.

Още факти – Справка към вчерашна дата. Швеция

Потвърдени случаи : 21 092

Починали: 2,586

Тръмп, коронавирус, лаборатория, Ухан, Китай, санкции

„Шведският модел“ коментира и Доналд Тръмп: „В страната са починали много повече хора от съседните й държави“, заявява в туит американският президент.

 

Неслучаен е фактът, че в средата на април Тръмп обяви, че спира финансирането на Световната здравна организация. И към днешна дата иска разследване на случая с пандемията и загатна за доказателства за произхода на Ковид 19. Той нарече СЗО – ПР агенцията на Китай.

Въпросите оставяме на вас.

 

 

 

 

 

- реклама -