коронавирус, случаи, заразени, починали

СЗО: България е трета по смъртност след Перу и и Босна и Херцеговина

България остава на трето място в света по брой на смъртните случаи на 100 000 души население, сочат данните на Световната здравна организация за разпространението на коронавируса в седмицата 30 октомври – 5 ноември.

Босна и Херцеговина са на второ място, а на първо е Перу.

Европа остава единственият регион, в който коронавирусът продължава да печели територии по данни на СЗО. Броят на новите случаи е нараснал с 6% към сряда, спрямо повишение от 18% миналата седмица.

Броят на хоспитализираните на Стария континент е нараснал повече от два пъти за една седмица. В Европа заболеваемостта е 192 на 100 000 души население.

Тук най-голямо повишение на броя на новите случаи отбелязват Великобритания, Русия, Румъния и Турция. СЗО определи темпото на разпространение на коронавируса в Европа като „силно притеснително“ и предупреди, че това може да доведе до още половин милион смъртни случая на континента до края на февруари.

Броят на смъртните случаи по света бележи ръст от 8%. По оценки на СЗО ако се отчитат смъртните случаи, свързани пряко или непряко с COVID-19, броят на починалите вследствие на пандемията може да бъде три пъти по-висок.

Данните на СЗО показват още, че повечето хоспитализирани и умрели не са били изцяло ваксинирани. Прогнози за пандемията Учените очакват, че до края на следващата година COVID-19 ще придобие ендемичен характер.

Страните, които постигнат това, ще имат комбинация от високи равнища на ваксинация и естествен имунитет сред оздравелите от коронавируса.

Въпреки това COVID-19 ще допринася значително за броя на смъртните случаи, подобно на други ендемични заболявания, като маларията, например.

Вирусът вероятно ще продължи мутира, като ще се налага ежегодно поставяне на бустерни дози.

- реклама -