коронавирус

СЗО: 6 месеца след началото на пандемията тя „дори не е близо до прекратяване“

Шест месеца от началото на новата коронавирусна епидемия пандемията „дори не е близо до прекратяване“, заяви в понеделник шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до края си“, каза Тедрос на виртуален брифинг.

Когато броя на смъртните случаи надмина 500 000, а броят на потвърдените инфекции надхвърли 10 милиона, СЗО заяви, че е моментът да се поднови в борбата за спасяване на живота.

„Преди шест месеца никой от нас не можеше да си представи как светът ни – и животът ни – ще бъдат хвърлени в смут от този нов вирус“, каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг.

„Ние всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване.“

„Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява.

Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда.“

Тедрос каза още, че пандемията е извела наяве най-доброто и най-лошото от човечество, цитирайки актове на доброта и солидарност, но също така и дезинформация и политизиране на вируса.

В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво „най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам“, каза той.

„С този вид среда и състояние се страхуваме от най-лошото.“

- реклама -