коронавирус Ананиев заповеди мерки

СЗО: 10% от населението на света се сблъскало с COVID-19

СЗО смята, че 10% от населението на света вече е имало COVID-19. Това представлява повече от 760 милиона души, тоест 20 пъти повече от потвърдените 35 милиона, съобщава „Евронюз“.

„Според нашите оценки около 10% от населението на света може да са били заразени с този вирус. Това варира в зависимост от държавата, от градските до селските райони, както и между различните групи. Но това означава, че по-голямата част от хората все още са изложени на риск “, каза Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата на СЗО за извънредни ситуации.

Междувременно най-засегнатите градове в Европа продължават да налагат ограничения. От вторник Париж затваря баровете си, забранява студентски партита и празнични събирания. Регион Париж е в повишена готовност от понеделник. Новите ограничения във френската столица ще важат за следващите две седмици.

„Епидемията напредва твърде бързо. Трябва да я спрем, преди здравната ни система да се срине. Цифрите показват това и ние трябва да го направим, като внимаваме да не потъне икономиката на страната“, каза Дидие Лалемен, шеф на полицията Париж.

Мадрид наложи частични ограничения от миналия петък в мобилността, работното време и капацитета на заетост на помещенията в десет общини, включително столицата, което засяга почти пет милиона души в Мадрид. Испания е регистрирала над 23 000 случая на COVID-19 през уикенда, 28% от случаите са регистрирани в Мадрид.

„Оставаме много загрижени. Според нас следващите няколко седмици ще продължат да бъдат тежки, много тежки“, заяви Салвадор Ила, министър на здравеопазването на Испания, пред пресата.

- реклама -