Мурад Хамид

Съдът даде ход на делото за експулсирането на Мурад Хамид

Софийският градски съд даде ход на делто за експулсирането на Мурад Хамид. За Хамид има оздадена европейска заповед за арест. Той е издирван от френските власти за терористична дейност.

Хамид беше доведен с белезници в съдебната зала. Той отправи искане делото да бъде гледано при закрити врата и в отсъствието на журналисти, но съдът го остави без уважение.

Хамид поиска незабавно да се върне във Франция

Днес самият Хамид поиска от съда незабавна екстрадиция във Франция. По закон, той има право на 3-дневен срок, в който да оттегли искането си. След изтичането на този срок, Софийският градски съд ще се произнесе дали да бъде екстрадиран.

Според френската прокуратура Мурад Хамид е напуснал Франция в края на юли с намерението да се присъедини към „Ислямска държава”. Това деяние, според френските закони, се наказва с лишаване от свобода за срок до 10 години.

Пред съда Хамид се оплака, че е несправедливо обвинен.

„Смятам, че съм жертва на несправедливост. Обявяват ме за терорист само заради едни съмнения”.

Мурад Хамид е зет на един от атентаторите срещу „Шарли ебдо”. Според информация на държавното обвинение, той е влязъл в България на 26 юли с влак, който е тръгнал от Франция и е преминал през Сърбия.

На 28 юли Хамид се е опитал да влезе в Турция през Капитан Андреево, но е върнат от турските власти, защото има забрана да посещава страна за срок от 5 години.

Българската гранична полиция го задържа за 24 часа и на 29 юли постъпва Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата към Главния съд в Париж. В нея се посочва, че Хамид се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм.

- реклама -