Свлачище срина хотел в Алпите

Огромно свлачище помете вчера следобед хотел „Еберле” в Италия, който е в подножието на връх Тондо и на 70 метра над град Болцано. Единствено затварянето на планинските хотели в Италия заради епидемията предотврати трагедия като тази в Ригопиано през 2017 г.

Горната част на структурата на хотела се стовари върху салона за приеми. Благодарение на факта, че в него не е имало никакви туристи заради епидемията, е била предотвратена трагедия с човешки жертви. Кадрите със срутения хотел обаче напомнят много на тези от Ригопиано, в Абруцо, когато намиращият се там хотел беше затрупан от лавина и 29 души бяха погребани под отломките преди три години.

Зоната на хотел „Еберле”е била изолирана и поставена под сигурност. Собствениците на хотела – известен местен хокеист и семейството му, успели да се спасят, въпреки че се намирали в хотела по време на срутването. „Чухме тътен, а след това прах нахлу навсякъде. Излязохме на балкона, а след това отидохме на другия край на сградата”, разказа собственикът пред медиите.

Три четвърти от хотела са напълно разрушени. Хотелът се намира до известни планински пътеки.

През изминалите дни в зоната на Болцано имаше силни валежи и бури.

- реклама -