вода, Велико Търново, авария, водопровод

Свищов трети ден без вода – градът е изправен пред криза

Свищов е изправен пред водна криза.

Това каза кметът на Община Свищов Генчо Генчев в „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите му просто всеки един ден е критичен от тук нататък за водоснабдяването на Свищов.

„От няколко години алармираме, че причината е в некачественото изграждане на този нов довеждащ водопровод на град Свищов. Няколко години вече водим битката с специализираните институции, които трябва да решат неговата съдба. Предоставили сме необходимата информация на МРРБ, откъдето чакаме подкрепата. В днешния ден се очаква да пристигне новият изпълнителен директор на ВиК холдинга, който е основан и изграден за ВиК проблемите в сектора“, каза още Генчо Генчев.

Второ денонощие Свищов и близкото село Царевец са без вода.

Причината е авария в тласкателния водопровод. Потърпевши са около 30 000 души. Трета сутрин свищовлии са без вода и се редят на една от местните чешми, която през последните дни стана най-посещаваното място в града. Някои са там от 5:00 ч. сутринта. Местна жителка споделя, че тези, които имат коли, си докарват вода от по-далеч, но тя няма автомобил и е принудена да чака. Споделя, че цената на кубик вода е 2,57 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество, което се вижда по утайката в тубите, които са пълнели.

„Ситуацията в Свищов остава критична. ВиК Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването“, съобщи кметът на града Генчо Генчев.

- реклама -