Свинското ще поскъпва, зелената салата – също

Свинското ще поскъпва, зелената салата – също. Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи в ефира на предаването „Директно“ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му

тази тенденция се наблюдава

от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.

„Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление

на производството между 5 и 10%.

В България също се наблюдава такова намаление от 26% с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, алармира експертът.

Михайлов смята, че причината в

България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди стимули за производителите. Той отбелязва, че в други държави секторът бива подкрепян по различни начини, като в някои

страни има по-солидно субсидиране,

създават се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.

Според Михайлов повишението на цените зависи от няколко фактора – развитието на конфликта в Украйна, каква ще бъде тазгодишната реколта и производството в рамките

на целия Европейския съюз.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада, макар и минимално – с 0,04 на сто на сто до 2,312 пункта. Така остава под нивото от началото на годината (2,316 пункта). Нивото на ИТЦ достигна пролетния си максимум в първата третина на март,

когато достигна 2,480 пункта.

Оттогава, макар и колебливо, ИТЦ отстъпва. Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.

Цената на шопската салата пада, а на зелената скача, показват данните за изминалата седмица.

Оранжерийните домати поевтиняват

с 9,1 на сто и се продават по 3,60 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се понижава с 8,2 процента и те се купуват по 2,80 лева за килограм. Кравето сирене също поевтинява – с 0,4 на сто, и се търгува по 11,29 лева за килограм.

Зелената салата обаче поскъпва с 14

процента и се предлага по 1,14 лева за брой.

Червените чушки падат с 1,6 на сто до 4,22 лева за килограм в края на седмицата. Картофите поскъпват с 3,1 на сто и се продават по 1,35 лева за килограм, а цената на морковите се качва с 5,2 процента до 1,61 лева за килограм.

При зелето има поскъпване с 2,3

на сто и то се купува по 1,36 лева за килограм.

Ябълките се продават по 1,81 лева за килограм. Лимоните се търгуват по 2,32 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с 6,9 на сто до 5,54 лева за килограм. Бананите вдигат цената си с 0,7 процента до 2,99 лева за килограм. Черешите все така не са отчетени в седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Олиото се продава по 3,25 лева за

литър в края на седмицата. На Софийската стокова борса се предлага олио на цена 2,30 лева за литър в пластмасова бутилка.

Пакетче краве масло от 125 грама пък се търгува по 2,57 лева, показват още данните, цитирани от БТА. Пилешкото месо поскъпва с 0,3 на сто до 6,17 лева за килограм, а захарта отстъпва с 2,0 на сто и се продава

по 2,40 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип „500“ се купува по 1,29 лева за килограм, а оризът поскъпва с 0,7 на сто и се купува по 3,04 лева за килограм.

Яйцата (размер М) пък поевтиняват с една стотинка до 0,36 лева за брой на едро.

- реклама -