Свински глави

Свински глави срещу мигрантите предлага унгарски евродепутат

Унгарският евродепутат Дьорд Шчоплин заяви, че слагането на свински глави по границите на Унгария би било ефективен начин да се ограничи мигрантския поток към страната.

Така Шчоплин отговори на публикация на журналиста и правозащитник Ендрю Щройлян, който разпространи в Туитър снимка на захарно цвекло с човешко лице. Снимката беше придружена от линк към статия на вестник „Вашингтон пост“. В статията се казва, че такива „плашила“, прикрепени към оградата по унгарската граница като шегаджийски шарж, ще отблъснат мигрантите.

„Изображението на човек е харам“ (забранени от исляма – ред.). Но съм съгласен, свинските глави биха ги спирали по-ефективно“, отговори депутатът в коментар под мнението на правозащитника.

свински глави

Ще помогнат ли свинските глави?

Публикацията предизвика бурни спорове в социалните мрежи. Мнозина обвиниха Шчоплин в ксенофобия. Самият евродепутат представлява управляващата в Унгария партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. От самото начало на бежанската вълна той зае антиимигрантска позиция.

На 2 октомври по инициатива на правителството унгарците ще гласуват на референдум дали приемат наложените от ЕС квоти за заселването на имигрантите в страните-членки.

- реклама -