свиневъди, протест

Свиневъди блокират пътя Сливен-Ямбол, останаха навън през цялата нощ – СНИМКИ, ВИДЕО

Вчерашните обещания на премиера за компенсации за африканската чума не бяха приети от протестиращите свиневъди в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя Сливен – Ямбол край село Крушаре.

Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета

Движението от Сливен към Ямбол и към автомагистрала „Тракия“ се извършва по обходни маршрути.

Фермерите блокираха пътя вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно отмяната на заповедта на Министерство на земеделието.

Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи пред БНР организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията  не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото.

На протест срещу умъртвяването на животните и унищожаването на поминъка на дребните стопани излязоха и стопани от ямболското село Тенево, които настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и „Частната собственост е неприкосновена“ жители на Тенево застанаха на входа на селото. Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушари.

Собствениците не са съгласни с поставеният срок за унищожаването на животните и искат той да бъде удължен поне до ноември. Животновъдите са категорични, че прасетата им са здрави и няма да допуснат ветеринари да ги евтаназират. Не са съгласни и с размера на обезщетенията, предложен от премиера.

- реклама -