песен

Свилен Чешмеджиев, орнитолог пред FN: Песента на птиците може да лекува и да повишава имунитета на хората

Песента на славея насърчава жизнеността и физическата дейност, като активира всички системи на организма. Ритмичното чуруликане на канарчетата помага за преодоляване на аритмията, а пеещите врабчета носят душевна хармония и преодоляване на неврозата.

Песента на пойните птици може да лекува и да укрепва човешкия имунитет. Това е залегнало в един от най-актуалните терапевтични методи в световната медицина – орнитотерапия.

Сигурно се питате как е възможно това?

 „Този метод се основава преди всичко на човешкото възприятие към птичата песен. Различни учени са правили опити върху хора, с които са доказали, че пеенето на птиците, песните им, чуруликането имат положителен ефект, особено върху хора с психични и депресивни състояния“, разказа пред Flashnews Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.

Песента на птиците не само ни действа успокояващо и повишава настроението ни, но методите на орнитотерапията могат да повлияят и на физическото ни състояние. Доказано е, че в районите, в които живеят много птици, броя на столетниците е по-висок.

Хората които отделят време за да слушат звуците на птиците успяват да постигат по-добър хормонален баланс и имат по-добро настроение – всички тези компоненти увеличават имунитета ни.

„Ние като част от природата най-добре се чувстваме когато сме в нашата естествена среда. Песента на птиците, особено сега пролетно време със сигурност оказва много положително влияние върху всеки един от нас. Още повече след меланхоличната зима и последните месеци, през които бяхме затворени“, разкрива още орнитологът.

По думите на Свилен Чешмеджиев орнитотерапията вече се развива много успешно в страни като Германия и Австралия.

Самият той също прекарва много време сред природата, където слуха му галят песните на пойните птици. Но, разбира се при него това е и част от професията. Свилен, който е областен координатор на БСЗП в Свищов, заедно с колегите си от сдружението са разработили платформата urbanBirding, която ни дава възможност да научим повече за пернатите обитатели на планетата и най-вече – да се вслушаме дълбоко в тяхната песен.

Разкажете ни повече за urbanBirding и как хората могат да се включват в нея?

– Това е кампания, която стартирахме заради пандемията от коронавирус. Знаете, рестрикциите, които бяха наложени на всички нас да си стоим по домовете. Така приканихме българите да наблюдават птиците от домовете си, от терасите, от дворовете. За месец в кампанията се включиха доста хора от цялата страна, които наблюдават и записват птиците около тях с едно мобилно приложение, което българското дружество за защита на птиците е разработило- SmartBirdsPro. И така получаваме данни за различни видове птици от всички краища на страната.

Вярно ли е, че през последните години има намаляване на птиците, типични за градската среда, като врабчета, синигери и на какво се дължи?

– Това се дължи най-вече на липсата на хранителен ресурс. Най-засегнати са врабчетата, гугудките. От една страна знаете, че в градовете има много безстопанствени котки, които са хищници. Също така влияние оказват замърсяването, урбанизацията. Врабчетата наистина са един вид, който драстично намалява през последните години.

Ние хората какво може да направим, за да помогнем. Още повече, че очевидно имаме нужда да чуваме птиците, за да сме по-здрави?

– Най-вече да опазваме и да обичаме природата – да не я замърсяваме, да не безпокоим животните през размножителния сезон, да не хвърляме фасовете от цигари навън. Тези неща трябва да бъдат залегнали във всеки един от нас.

Но, освен това, сега през пролетта може да поставяме къщички за птици, а през зимните месеци да правим хранилки. Защото голяма част от тези малки пойни птички остават в нашата страна и през зимата трудно си намират храна. И ние можем да им помогнем с поставянето на такива хранилки. Това не са сложни неща за вършене, но пък са много полезни за птиците и природата.

- реклама -