дете блъснато от кмета на Трън

Свидетел е заплашван, Цацаров разпорежда разследване в друг район

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Районна прокуратура – Перник ръководството и надзора на разследването за ПТП с участието на кмета на Трън.

В хода на разследването до момента са извършени два огледа на местопроизшествието.  Разпитани са над 10 свидетели. Изготвени са съдебно-медицинска, автотехническа и психологическа експертизи.

Категорично е установено, че на пострадалото 6-годишно дете е причинена средна телесна повреда – разкъсвания на черния дроб, на слезката, на долната куха и вратни вени, кръвоизлив в коремна кухина, травматичен шок, плеврален кръвоизлив в гръдна кухина, охлузвания.

Делото е докладвано три пъти в Районна прокуратура – Трън и прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи. Установено е в хода на разследването, че водачът на лекия автомобил – „Фолксваген Туарег“ е лицето Станислав Николов – кмет на Община Трън.

На 12.07.2016 г. досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление.

Заплашват очевидец

По разпореждане на наблюдаващия прокурор на 15.07.2016 г. е проведен допълнителен разпит на свидетел – очевидец на пътно транспортното произшествие. От показанията на този свидетел се установява, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания.

Свиделят твърди, че са му отправяни заплахи по телефона, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат. И още, че по време на разпита му в полицията разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си.

До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице.

Районна прокуратура – Перник поема

Главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди на основание чл. 195 от НПК разследването по делото да се проведе в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън. Предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън и за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.

По този начин ще да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването.

- реклама -