НДК ремонт прокуратура разследване средства разходване

НДК светва в оранжево срещу насилието над жени

В събота привечер (в 17.30 часа) по инициатива на женската организация Зонта клуб „Света София“ НДК ще засвети в оранжев цвят

С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември – Световния ден на човешките права). По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево, ще се провеждат множество акции, дискусии и др., в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл – „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“.

Кампанията се провежда по този нестандартен начин за втора поредна година в столицата на България. Идеята именно НДК да засвети в оранжев цвят е свързана и с това, че там ще се провеждат всички представителни мероприятия при първото председателство на България на ЕС.

„Целта на мащабната ни акция е повече хора да разберат за кампанията и да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми“, каза Виктория Стоянова, президент на Зонта клуб “Света София”.

„Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие. Ние в Зонта Интернешънъл не можем да приемем това. Ние сме против насилието във всяка негова форма“, добави още Стоянова.

- реклама -