Пещерите на територията на Гибралтар
Пещерите на територията на Гибралтар

Световното културно и историческо наследство нарастна

Обекти в Иран, Индия, Китай, Микронезия, Турция, Испания бяха добавени към списъка със световно културно и историческо наследство.

Антекера, Испания
Антекера, Испания

Разрушеният арменски град Ани в Турция

Намира се  близо до град Карас. Той е столица на арменското царство около края на първото хилядолетие, преди да бъде завладян от шейх Селджук през 1064 г.

Историческият град Ани, Турция
Историческият град Ани, Турция

Пещерите на територията на Гибралтар

Друг обект под егидата на ЮНЕСКО вече ще са и пещери на територията на Гибралтар, които някога са били населявани от неандерталци. Те се прибавят към седем други обекта, които бяха включени в списъците на ЮНЕСКО по време на юбилейната 40-та среща на Комитета за културно наследство, която се провежда в Истанлбул от 10 до 20 юли.

Сред тях са т. нар. водни системи канат в Иран, китайските каменни рисунки Цзоцзян Хуасан и археологическия обект Наланда Махавихара в Индия. Каменните рисунки в Китай са последните останки от културата на бронзовата ера.

Новият обект в Иран пък е пример за древна водоснабдителна система, посочват от организацията.

Нан Мадол в Микронезия

Нан Мадол в Микронезия представлява церемониален център в източните части на Федеративни щати Микронезия и съдържа в себе си останки от средновековни дворци и гробници. Това е създаден изкуствено архипелаг от 99 палки островчета, свързани помежду си с канали.

Нан Мадол е включен и в списъка със застрашени обекти на ЮНЕСКО. Заплахата за него идва от многобройните канали, които се строят на мястото и все повечето мангрови дървета, които заплашват да повредят крехките структури.

По време на срещата ЮНЕСКО включи в списъка със застрашени обекти и старите градове в Джене, Мали и Шахрисабз в Узбекистан.

Всички пет исторически и културни обекта в Либия бяха определени като застрашени заради продължаващата гражданска война в страната.

В същото време комплексът от църкви и религиозни места в грузинския град Мцхета беше премахнат от списъка със застрашени места, където присъстваше от 2009 г.

- реклама -