Цанко Цанков
сн. община Бургас

Световният рекордьор Цанко Цанков: Успях благодарение на подкрепата на публиката

Постигнах много по-добро постижение, отколкото бях планирал. Mисля, че това се дължи на подкрепата от публиката. Това бяха първите думи на плувецът Цанко Цаков, който снощи успя да подобри световен рекорд по 12-часово плуване в басейн.

сн. община Бургас

Спортистът измина 50 600 метра, с което подобри постижението на словенеца Мартин Стрел от 1998 година.

Началната сирена на плувния маратон прозвуча още в 07:30 часа сутринта. Въпреки ранния час почитатели на спорта и приятели на бургаския плувец се събраха на басейна в комплекс „Флора“.

Горещината и слънцето не попречиха на Цанко Цанков в устрема му към успешния финал, като той поддържаше постоянно време при преодоляването на дължините.

В следобедните часове бургазлии изпълниха до краен предел зрителските места в плувен комплекс „Флора“, за да аплодират своя любимец.

„Посвещавам рекорда на всички, които подкрепят плуването и на всички деца, тъй като те са бъдещето на нашия спорт и на нашето общество. Най-вече смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него, от първо лице. Това се случва изключително рядко и е шанс в живота на човек“, посочи Цанков.

сн. община Бургас

За успеха си Цанко Цанков получи почетен знак на Бургас от кмета Димитър Николов, който благодари за рекорда и посочи, че Бургас очаква и нови успехи от плувеца.

- реклама -