избори

Световните медии за изборите у нас

АФП: Борисов ще търси коалиция с националистите

Консервативната партия на екс премиера Бойко Борисов се класира първа на предсрочните парламентарни избори, изпреварвайки Социалистическата партия, която се застъпва за сближаване с Русия, предаде АФП, позовавайки се на екзит пол.

Агенцията посочва, че Борисов ще трябва да се коалира с националистическите партии от „Обединени патриоти”, с които каза, че е готов да управлява.

АФП подчертава, че по време на кампанията са доминирали напрежението с Анкара и тежестта на руското влияние, въпреки че повсеместната корупция и ниският жизнен стандарт тревожеха гласоподавателите в най-бедната държава на ЕС.

Deutsche Welle: България избра дясноцентристкия премиер Бойко Борисов за трети път

Екзитполовете показват, че българите са подкрепили Бойко Борисов, който беше два пъти премиер, в предсрочните избори, съобщава Deutsche Welle.
С новодошлите популистки групи, които също печелят мандати, Борисов трябва да състави стабилна коалиция от фрагментирано законодателство, допълва германската медия.

ТАСС: Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов изрази готовност отново да управлява България

Лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов изрази своята готовност да състави ново правителство в страната, предава руската агенция ТАСС.
По данни от екзитполовете, на предсрочните парламентарни избори за Народно събрание на България дясноцентристката партия получава около 33% гласове, изпреварвайки основния си конкурент БСП с между два и четири процента.
Днешният резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението на страната. Надявам се, че ще успеем бързо да съставим правителство, за да отговорим на очакванията на гражданите“, заяви председателят на ГЕРБ.

РИА Новости: Лидерът на българските социалисти призна поражението си на парламентарните избори в страната

Лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова призна поражението си на парламентарните избори и поздрави своите основни съперници от партия ГЕРБ за победата, предава руската информационна агенция РИА Новости.

„Искам да поздравя ГЕРБ за победата. Ако ни извикат на преговори за съставяне на коалиция, ние няма да участваме в тях. В политиката има фундаментални неща, нашите програми сериозно се различават, ние представляваме алтернатива на ГЕРБ“, заяви Нинова.
източник: Фокус
- реклама -