Кастро

Световните лидери за кончината на Фидел Кастро

Путин: Кастро бе епоха

Президентът на Русия Владимир Путин е изрази съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предаде ТАСС.

Cuban former President Fidel Castro dies at the age of 90

„Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области“, се отбелязва в съболезнователната телеграма.

Cuban former President Fidel Castro dies at the age of 90Оланд: Символ на надежда и разочарования

Фидел Кастро олицетворяваше както „надеждите“, така и по-късно „разочарованията“ от Кубинската революция, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд. „Актьор на Студената война… за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство“, допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ.

Мадуро: Да продължим делото на Фидел!

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е изразил признанието си към наследството на Фидел Кастро, пише вестник The Telegraph. „Към всички революционери по света: ние трябва да продължим неговото дело“, отбеляза Мадуро в „Туитър“.

Могерини: Коменданте беше решителен човек

След като научих новината за кончината на коменданте Фидел Кастро, бих искала преди всичко да изкажа най-сърдечни съболезнования на брат му Раул, тяхното семейство и приятели“, заяви върховният представител на ЕС Федерика Могерини в изявление, публикувано на сайта на Европейската служба за външна дейност.

„Фидел Кастро беше решителен човек и историческа фигура. Той почина във време на големи промени и несигурност. И на големи промени в страната му“, посочва Могерини, припомняйки Споразумението за политически диалог и сътрудничество подисан миналото лято между Куба и Европейският съюз.

- реклама -