Лейди Гага е сред певците, подписали петицията

Световни певци се опитват да ограничат Youtube и свалянето на песни

180 световно известни певци, музиканти и групи са изпратили петиция до Конгреса на САЩ, в която искат да се ограничат сайтовете за качване и сваляне на музика. Те настояват за изменения в Закона за авторските права в цифровата епоха.

В петицията се иска да се наложат ограничения върху дейността на редица места в интернет като например Youtube, които дават възможност на потребителите да качват и свалят материали, защитени от авторски права.

Заради свободното сваляне от интернет, приходите на Елтън Джон са спаднали значително
Заради свободното сваляне от интернет, приходите на Елтън Джон са спаднали драстично

Искането е подписано от звезди като Пол Макартни, Лейди Гага, Тейлъ Суифт, Елтън Джон и групите U2, Black Keys, Kings of Leon, Linkin Park, Maroon 5. Към петицията са се присъединили и Американската асоциация на звукозаписните компании и Националната академия за изкуство и наука на звукозаписа.

Те посочват, че сайтовете използват музиката им за да се облагодетелстват финансово. А, самите те страдат от все по-сериозно спадащи доходи.

Все повече певците разчитат на доходи от концертна дейност
Все повече певците разчитат на доходи основно от концертна дейност

Както се отбелязва в петицията, законът, който е приет в сегашния си вид през 1998 година, е донесъл на големите технологични компании колосални доходи, като дава възможност да се сваля практически всяка песен, която е била записана някога.

- реклама -