Полша

Световни лидери се събраха във Варшава по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война – СНИМКИ

Президентът на Полша Анджей Дуда откри днес във Варшава главната церемония по повод 80-годишнината от нацистката инвазия в страната, сложила началото на Втората световна война, съобщи БТА.

Присъстват десетки представители на други страни, сред които вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, канцлерът и държавният глава на Германия Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер, както и българският президент Румен Радев.

Полски войници изпяха химна на Полша и издигнаха националния флаг на площад „Пилсудски“ – голямо пространство в центъра на града, сравнено със земята от германските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния воин, срещу който се издига голям християнски кръст.

Церемониите в столицата бяха предшествани от възпоменателни прояви в населеното място Велун и полуострова Вестерплате до Гданск – първите станали обект на инвазията, състояли се рано сутринта в точния час на атаката на 1 септември 1939 г.

Дуда призова събралите се световни лидери да не си затварят очите днес за империалистическите тенденции и насилствените промени на границите. Той спомена за агресиите срещу Грузия и Украйна, без да назовава Русия като агресора, отбеляза Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемониите по случай годишнината.

„В последно време в Европа си имаме работа със завръщане на империалистическите тенденции, с опити да бъдат променяни граници със сила, с агресия срещу страни, заграбване на земя, пленяване на хора“, заяви Дуда. Той добави, че „затварянето на очите не е рецепта за запазване на мира. Всъщност това е прост начин за даване на съгласие за още нападения“.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви Втората световна война като „германско престъпление“, което страната му никога няма да забрави. По думите му германското нападение срещу Варшава и Полша е „болезнено наследство“. Той припомни, че според нацисткия план за Полша „нейната култура, градове, народ – всичко живо е трябвало да бъде унищожено“.

Втората световна война

източник: БТА

- реклама -