разследване, пране на пари, банки,

Световни банки са участвали в пране на пари, три български институции в схемата

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година.

Това съобщава в свое разследване американският портал „Бъз Фийд“, който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предадоха световните информационни агенции. Съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара са преминали през най-голямата банка в Германия „Дойче Банк“, съобщи „Дойче Веле“, коментирайки разследването.

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции (FinCEN Files). От „Бъз Фийд“ са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като „JP Morgan“, „HSBC“, „Дойче банк“ и „Bank of New York“ са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

BBC посочва, че от британската „HSBC” твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като „схема на Понци”, започнала скоро след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финасовата институция да спре този вид практики.

Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците.

Три са българските банки, чиито транзакции фигурират в изтеклите доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления.

„Инвестбанк“, „Пиреос Банк“ и държавната Българска банка за развитие имат операции за над 60 млн. долара, които са определени от експертите като съмнителни. Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната.
Останалите държави, участвали във финансовите операции, са Латвия, Кипър, Чехия. Шест от седемте операции са с участието на „Пиреос“ (към сегашния момент – обединена у нас с „Пощенска банка“ – б.р.), като повечето са свързани с Кипърската народна банка, която през 2013 г. беше в центъра на финансовата криза на острова. Има и един трансфер от декември 2010 г., който е дошъл от сметка в Latvian Trade Commercial Bank.
През ноември 2016 г. „Пиреос“ и „Насърчителна банка“ (преобразувана още през 2008 г. в Българска банка за развитие, но явно фигурираща в системите със старото си име – б.р.) правят най-голямата от съмнителните сделки – при нея към сметка в държавната банка влизат 31 млн. долара. България е представена и в списъка с големи частни клиенти, осветени от теча на информация – чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin.
Сайтът „Биволъ„, който е партньор в международното разследване, посочва, че в документите страната ни е посочена като държава с висок риск по отношение на прането на пари. България е спомената в над 90 доклада, като има посочени както лица и фирми у нас, така и чужди такива, които са свързани с нашата страна.

 

- реклама -