Световната здравна организация обяви международна извънредна ситуация заради епидемията в Китай

Здравната агенция на ООН обяви международна спешна ситуация заради смъртоносния коронавирус от Китай – рядко използвано обозначение на ситуацията в света, което цели да доведе до подобрена международна координация при справяне с болестта, съобщи АФП.

„Нашата най-голяма загриженост е възможността вирусът да се разпространи в страни с по-слаби здравни системи …. Това не е вот на недоверие към Китай“, каза шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг в Женева.

Здравните власти съобщават, че броят на смъртните случаи е достигнал 170

Според най-новата информация, 7834 души вече са болни от цял свят. От тях 7736 потвърдени случая са регистрирани в Китай, а 98 – в 18 държави, 8 случая на предаване на вируса от човек на човек. 1370 души са в тежко състояние, а 170 души са загинали. Други 12 хиляди 167 души са установили подозрение за болестта.

Скоростта на разпространението на болестта в Китай се счита за много висока. Организацията също така препоръча на заболяването да бъде дадено временното наименование „остра респираторна болест 2019-nCoV”, а самия вирус вече е известен като „2019-nCoV“.

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва въвеждането на каквито и да било ограничения върху движението на хора и стоки във връзка с избухването на нов коронавирус в Китай, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебрейесус след заседанието на спешния комитет.

„СЗО не препоръчва и е изключително против всякакви ограничения за движение от Китай. Не препоръчваме да се въвеждат ограничения за движението на хора или стоки“, каза той.

- реклама -