Световната седмица на кърменето майка бебе

Световната седмица на кърменето започва

Световната седмица на кърменето ще се проведе от 1 до 7 август.

Веднага след раждането контактът между майката и бебето не бива да бъде прекъсван. Освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.

Кърменето се препоръчва от множество международни експерти и организации, занимаващи се проблемите на майчиното и детско здраве.

Според данни на УНИЦЕФ и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в световен мащаб 77 милиона новородени или 1 на всеки 2, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането.

Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимия контакт „кожа до кожа“. Всичко това защитава бебебтата от редица заболявания и дори смърт.

Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%.

Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

Програма

Националната Асоциация „Подкрепа за кърменето“ организира конкурс за разказ и снимка на тема „Бебенцето си кърми и планетата спаси!“. В различни градове на страната предстоят събития, посветени на ползата от кърменето.

Повече за програмата може да прочетете тук.

- реклама -