световната банка

Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола през 2017 година до 55 долара за барел

Световната банка повиши прогнозата си за цената на суровия петрол през 2017 година до 55 долара за барел от 53 долара според предишна оценка, направена през юли. Причината- очакваното споразумение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ограничаване на производството.

Цената на енергията, която включва петрола, природния газ и въглищата, се очаква да нарасне с почти 25% през следващата година – по-голям ръст, отколкото предходната прогноза, посочи Световната банка.

„Ние очакваме стабилно покачване на енергийните цени през 2017 година благодарение на по-скъпия петрол“, заяви старши икономистът на банката Джон Бафес.

Ограничаване на производството

Плановете на картела да ограничи своето производство до диапазона между 32,5 милиона и 33,0 милиона барела на ден в сравнение с рекордния добив от 33,6 млн. барела дневно, регистриран през септември. Това е първо ограничение за добива от 2008 г.

В същото време Световната банка запази без промяна своята прогноза за средната цена на петрола през настоящата година от 43 долара за барел.

Един от най-големите проблеми със свръхпредлагането за последните няколко десетилетия разтърси световния петролни пазари в продължение на повече от две години, като цените се сринаха от нива над 100 долара за барел през 2014-а година до дъна около 27 долара за барел в началото на текущата година.

Последва обаче стабилизация на петролните цени около 50 долара за барел отчасти поради намаляване на производството на страните, които не са членки на ОПЕК, както и с оглед на нарушените доставки в част от членовете на картела.

.

- реклама -