Световната банка, коронавирус

Световната банка отпуска 12 милиарда долара за борба с коронавируса

Световната банка обяви днес, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици.

Това съобщиха информационните агенции, цитирайки президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Тъй като инфекцията Ковид-19 е обхванала повече от 60 страни, Световната банка осигурява достъп до първоначален пакет от 12 милиарда долара като спешна помощ за преодоляване на медицинските и икономически последици от епидемията, се казва в изявление на банката, предаде БТА.

Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи.

Дейвид Малпас каза, че все още има „много неизвестни“ около бързо разпространяващия се вирус и може би ще е необходима още по-голяма помощ. Той призова страните да се координират на регионално и международно равнище, като подчерта, че бързината и обхватът на реакцията ще са решаващи за спасяване на живота на хората.

- реклама -